AppsWindows

Nieuwe PC of laptop? Weg met de bloatware!

Als je een nieuwe laptop of PC koopt en die in gebruik neemt, blijkt dat de PC fabrikant een (soms groot) aantal programma's op de PC heeft gezet. Het is mij nooit duidelijk geworden vanuit welk oogpunt hij dat doet. Hij moet er moeite voor doen en kosten maken om die programma's te maken. Je zou denken dat hij dat doet in het voordeel van de gebruiker. Niets is minder waar. In het overgrote deel van de gevallen betekent het een verslechtering van de prestaties van de PC of de laptop.

Of het nu om een HP, Acer, Dell, Lenovo of welk ander merk dan ook gaat, er zitten op al deze merken overbodige programma's. Een voorbeeld van Acer:

Alle hierboven onder Acer genoemde programma's kunnen zonder probleem verwijderd worden. Vrijwel alle functionaliteit die deze programma's kunnen hebben zít al in Windows.

PC-kenners hebben voor dit soort programma's een naam bedacht: Bloatware. Ik zou iedere nieuwe PC-eigenaar willen aanbevelen om alle bloatware te verwijderen. Je PC wordt er alleen maar sneller van.