InternetTablets en smartphonesWindows

Verwijder mailtjes van onbekenden direct

In december 2019 was de Universiteit van Maastricht in het nieuws. De universiteit was het slachtoffer geworden van "ransomware". Ransomware ("gijzelsoftware") is kwaadaardige software die documenten en afbeeldingen op computers versleuteld. Na betaling van "losgeld" krijg je de sleutel om de bestanden weer leesbaar te maken. Hoe komt die ransomware nu op je computer? Via mailtjes. 

Onbekenden proberen je via mailtjes, die er soms heel legitiem uit kunnen zien, naar een website te lokken of een bijlage te laten openen. Zo wordt de software gestart en kan direct of op een later moment zijn versleutelwerk beginnen. Denk niet dat het jou niet overkomt. Ik heb in mijn klantenkring ook iemand die het is gebeurd. Gelukkig had hij een back-up van alle belangrijke foto's op een externe netwerk-schijf. Een direct met de PC verbonden losse back-up-schijf of back-up in de cloud is niet voldoende: ook daarop zullen de bestanden worden versleuteld. De ransomware wordt ook steeds vernuftiger en je merkt het pas als het te laat is. Vertrouw ook niet teveel op antivirussoftware, die kan in geen geval je bestanden weer ontsleutelen en hooguit de ransomware zelf onschadelijk maken.

Belangrijk is dus de mailtjes te herkennen die kwaad in de zin hebben. Al worden die mailtjes steeds beter en dus steeds moeilijker te onderscheiden. Een voorbeeld:

Klikken op de link ("track en trace informatie") downloadt de kwaadaardige software en voert deze uit.