Windows

Windows 10 Updates: wat is het?

Iemand die nu nog iets anders gebruikt dan Windows 10, zou toch zo snel mogelijk daarop over moeten stappen. Zelfs nu zijn er nog mogelijkheden om vanaf Windows 7 of 8 gratis over te stappen op Windows 10. Komt er dan geen Windows 11?

Sinds Windows 10 wordt het besturingssysteem op een bepaalde manier up-to-date gehouden. Hierdoor kan iedereen altijd over de meest recente versie beschikken, zonder extra kosten. In het scherm Instellingen/Systeem/Info kun je vinden over welke versie je beschikt:

Twee keer per jaar brengt Microsoft een z.g. Feature-update uit, rond maart en september. Dit zijn updates waarin nieuwe functies in Windows worden geïntroduceerd. Als normale gebruiker merk je hier doorgaans niets van; je moet er naar op zoek wil je ze leren kennen en gaan gebruiken. Je kunt zien welke versie je gebruikt in bovenstaand plaatje achter "Versie": 2004 betekent de versie van april 2020.

Maandelijks komen er kwaliteitsupdates uit. Meestal op de tweede dinsdag van de maand. Mocht je om welke reden dan ook een kwaliteitsupdate overslaan dan komt hij de keer daarop alsnog mee: ze zijn cumulatief. In kwaliteitsupdates zitten alleen verbetering van bestaande problemen, geen nieuwe functionaliteit. Aan het "Build van het besturingssysteem" nummer in bovenstaand plaatje kun je zien welke kwaliteitsupdate je gebruikt.

Bijna dagelijks krijg je updates van de anti-virusdefinities. Tenminste als je het gratis Windows Defender gebruikt, dat al in Windows 10 zit ingebouwd. Windows Defender wordt automatisch uitgeschakeld als je een andere virusscanner installeert, zoals b.v. Avast, AVG, Norton of McAfee. Ik kan Windows Defender van harte aanbevelen en niet alleen omdat het gratis is.

Wat in bovenstaand plaatje bedoeld wordt met "Ervaring" is een beetje vaag. Het lijkt te gaan om losse apps, die Microsoft soms als onderdeel van een kwaliteitsupdate installeert, denk b.v. aan het Knipprogramma. Het gaat meestal om apps, afkomstig van de Microsoft Store, de app-winkel van Microsoft en vergelijkbaar met Appstore van Apple. 

Voor Feature updates en sommige kwaliteitsupdates is een herstart van het systeem noodzakelijk. Je herkent deze aan de tekst "Bijwerken en afsluiten" als je op de knop drukt om Windows af te sluiten. Altijd krijg je dan een blauw gekleurd scherm te zien met de tekst "Bijwerken van Windows" met een percentage. De eerstvolgende keer dat je de machine weer opstart gaat het updateproces nog even verder alvorens je het beginscherm te zien krijgt.