AppsTablets en smartphonesWindows

Apps, programma's, toepassingen in Windows 10

Sinds Windows 8 heeft het besturingssysteem toepassingen die als zogenaamde "modern app" naast toepassingen, die op het bureaublad werken. Microsoft is bezig alle in Windows aanwezige onderdelen als modern app vorm te geven. In Windows 10 bijvoorbeeld heb je de "Instellingen app", terwijl ook het oude "Configuratiescherm" er  nog gewoon is. Het eerste is een voorbeeld van een modern app, het laatste van een bureaubladtoepassing.

Ook in andere gevallen is er zowel een modern als een bureaublad app voor een bepaalde toepassing: voor het bekijken van foto's heb je verschillende bureaubladtoepassingen (b.v. Photogallery) maar ook de modern app Foto's).

En waarom moet dat nou allemaal zal je denken? Ofschoon Microsoft dat niet precies duidelijk maakt is de beweging naar modern apps waarschijnlijk ingegeven door de wens om apps op zowel traditionele computers als op tablets en telefoons er hetzelfde te laten uitzien. En ze zodanig in te richten dat ze ook met de vingers te bedienen zijn. Zo is het startmenu op een tablet met Windows 10 weliswaar hetzelfde als op een traditionele PC, maar de ruimte tussen de tekstregels is groter, waardoor ze makkelijker met de vinger kunnen worden aangeraakt. Die naadloze aanpassing noemt Microsoft "Continuum". 
Die term wordt ook gebruikt bij de laatste nieuwe, duurdere, telefoons van Microsoft. Je kunt er een monitor, muis en toetsenbord op aansluiten, waardoor je een min of meer complete PC krijgt, werkend vanaf een telefoon. Geen PC meer nodig. De telefoon IS de PC!