AppsTablets en smartphonesWindows

Plattegrond: Google Maps

Google Maps is een superhandig hulpmiddel. Moet je ergens heen, hetzij per auto, fiets, trein of te voet, dan kan hij de beste route berekenen en tonen. Je kunt ook door straten "wandelen" met Google Maps en soms kun je zelfs binnen een kijkje nemen.

Als je Google Maps opent in je browser dan zie je eerst een kaart van je omgeving. Die lijkt nog het meest op de oude vertrouwde papieren plattegrond:

Deze weergave gebruik je voor het berekenen van routes van A naar B naar C etc. Wil je zien hoe het er in werkelijkheid uitziet, dan klik je linksonder op Satelliet. Dat ziet er zo uit:

Je kunt zover in- en uitzoomen als je wilt. Als je helemaal inzoomt kun je in je eigen achtertuin kijken. Pak je het mannetje rechtsonder beet en sleep je hem met ingedrukte linker muisknop boven de kaart dan ontstaan er allemaal blauwe lijnen. Je kunt het mannetje op zo'n blauwe lijn loslaten.

Dan krijg je dit te zien:

Google noemt dit Streetview.
Door met de muis op een plek vóór je te klikken gaat het beeld daar naartoe. Zo "loop" je dus door de straat. Als je met ingedrukte linker muisknop de muis van links naar rechts beweegt kun je ook 360 graden rondkijken.

Op deze manier kun je de hele wereld bekijken, al is Streetview niet voor élke plek beschikbaar. Maar als je familie bijvoorbeeld in een Australische stad woont, kun je met Streetview kijken hoe het er bij hun huis uitziet. En je vakantiebestemming kun je op deze manier ook alvast bekijken. Hoef je er misschien niet meer naartoe...