Hardware

Welke laptop moet ik kiezen?

Veel mensen die aan een nieuwe computer toe zijn, kiezen voor een laptop. Niet onlogisch want in een tamelijk klein kastje zit een complete computer. Waarop moet je nou letten als je een nieuwe laptop wilt kopen?

Natuurlijk wordt die keuze in eerste instantie bepaald door wat je met het apparaat wilt doen. Maar voor de doorsnee gebruiker zal dat neerkomen op: emailen, internetten en wat foto's bekijken en soms bewerken. Daar heb je niet een echt 'zware' computer voor nodig. Dat betekent overigens niet dat je dan met de allergoedkoopste goed uit bent zoals we verderop zullen zien.

Kijken we eerst naar het scherm. Als de laptop hoofdzakelijk 'stationair' wordt gebruikt is een 17 inch scherm het beste. Voor een kleiner scherm kies je alleen als de laptop steeds verplaatst wordt of mee op reis moet. Qua resolutie is HD een mooie maat: 1920 x 1080 beeldpunten. Dat geeft een scherp beeld met genoeg plaats voor de informatie.
Een mat scherm heeft de voorkeur boven een glanzend scherm. Weliswaar geeft een glanzend scherm je foto's mooier weer, de spiegelingen kunnen behoorlijk irritant zijn.

Heeft de laptop een SSD dan heeft dat verre de voorkeur boven een normale harde schijf. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen en is daardoor tien keer sneller dan een ouderwetse schijf. Bovendien produceert een SSD minder warmte en helemaal geen geluid. Heb je ooit achter een laptop met SSD gezeten dan wil je nooit meer een andere. Liever een SSD met beperkte capaciteit (b.v. 250 GB) dan een grote harde schijf van 1 TB. Maar dit hangt natuurlijk ook af van wat je met de computer wilt doen.
Let er op dat moderne laptops in toenemende mate geen DVD-speler meer aan boord hebben.

Qua geheugen is 8 GB tegenwoordig de norm. Nog meer geheugen heeft alleen zin als je met grote foto- of videobestanden zou werken.
Als processor hebben de nieuwste varianten van Intel de voorkeur: die zijn sneller, zuiniger en produceren minder warmte. Want een steeds harder en zachter draaiende ventilator kan ook behoorlijk irriteren!

Hou je verre van laptops die tussen de drie- en vijfhonderd euro kosten: de trage processor in combinatie met weinig geheugen staan garant voor een langzame computer. Vanaf zeshonderd euro kun je meestal een aardige laptop kopen al moet je ook hier letten op de specificaties.
Nog duurdere laptops onderscheiden zich door een snellere processor, een beter beeldscherm met nog hogere resolutie, meer geheugen, een grotere SSD en een beter toetsenbord en behuizing.

Een handig hulpmiddel bij je keuze kan de Best Buy Guide van Tweakers.net zijn. Die geeft maandelijks een advies uitgaande van een bepaald budget.
Leo is altijd bereid om je op enig moment een aankoopadvies te geven. Bel hem of stuur hem een mailtje!